Papu

Nasze najciekawsze doświadczenia jedzeniowe w kolejności chronologiczno-geograficznej.

ALASKA

  • wieloryb (Barrow)
  • masło słonecznikowe z mleczkiem kokosowym (Fairbanks)
  • karibu (Talkeetna)
  • czerwony łosoś (Barrow, Anchorage)
  • łoś (Anchorage)
  • halibut (Seward)
  • jajecznica z łososiem (Homer)
  • biała marchewka (Homer)
  • naleśniki z borówką amerykanską (Anchorage)
  • łoś-taco (Tok)
  • tosty smażone w jajku z cynamonem i wanilią (Tok)

Alaska nie jest łatwa dla wegetarian. Owoce i warzywa są bardzo drogie, a mięso jest na wyciągnięcie ręki. Mówi się, że wegetarianin to po prostu inne określenie na kiepskiego rybaka.

KANADA

  • Tim Hortons – śniadaniowa sieciówka
  • DQ’s – świetna sieciówka z lodami

USA

  • Portland
  • Lody w Smitten (San Francisco)
  • Burrito po Kalifornijsku (San Diego)

MEKSYK

  • Ceviche (Tijuana)
  • Tacos (Tijuana)
  • Kubek pełen owoców (Tijuana)
  • Quesadillas
  • Burritos

BELIZE

  • ryż z fasolą
  • fasola z ryżem
  • czipsy bananowe

GWATEMALA

  • naleśnik z banana z fasolą w środku
  • tamales
  • empanada z serem
  • pupusas (niby z El Salvadoru, ale co tam, pycha)

 HONDURAS

  • Baleady

PANAMA

  • ryby i owoce morza

BOLIWIA

  • Api – napój z kukurydzy

 


[EN]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s